Studentský kulturní projekt

Čeká Vás setkání s přáteli

 

Dnes bych se s Vámi ráda podělila o recept našich prababiček, který mohou někteří z Vás čtenářů ocenit především při setkání s přáteli. Začaly letní prázdniny, kdy je spousty příležitostí pro společenské večírky, zahradní párty nebo jen pro večerní opékání špekáčků před chatou na Sázavě.

 

Před několika dny jsem na internetu zveřejnila vlastní recept na grilované špekáčky, kdy jsem ale zcela opomněla, že bychom při setkání se svými přáteli měli také něco lahodného popíjet. Samozřejmě, klasikou je vždy víno a pivo, co si ale tentokrát dopřát vonný a kořeněný nápoj podle receptu našich prababiček. Někteří ho mohou znát ze starých receptů na přípravu bylinných nápojů nebo přímo od svých babiček. To všem není překážkou k tomu, abychom si nyní nepřipomněli postup jeho přípravy.

 

Přichází otázka, co si připravit

 

  • Lahev červeného vína, nebo dle potřeby
  • Snítky čerstvé saturejky z vlastní zahrádky

 

Na podnos si připravíme potřebný počet skleniček, podle počtu hostů, které očekáváme. Do skleniček nalijeme červené víno. Do každé skleničky s vínem následně vložíme malou snítku čerstvé saturejky. Bylinku necháme ve víně vyluhovat dle naší chuti, ale obvykle půl hodinky před jeho konzumací (při podávání vína hostům má snítka rovněž dekorativní charakter).

 

  • Čím déle necháme saturejku louhovat, tím je nápoj ostřejší, což ovšem oceňují především pánové
  • Informace pro dámy: červené víno se saturejkou mírní bolesti bříška při menstruaci

 

Stará kniha o bylinkách radí nakládat víno se saturejkou ve džbánku, kdy si každý může nalívat sám, dle své potřeby. Dále babiččina kniha radí, kdo nemá rád červené víno, lze do bílého vína vkládat snítky estragonu.

 

Přeji dobrou chuť a příjemná setkání s přáteli

 

 

Hitem prázdnin se jistě stanou vajíčka

 

Odjeli jste na letní dovolenou. již druhým týdnem jste na své chalupě nebo chatě, a jste obklopeni panenskou přírodou, civilizací nedotčenou krajinou a zpěvem lesního ptactva, ale už Vás netěší stále dokola snídat chléb s máslem. Velice si cením příležitosti, že mohu na tomto portálu publikovat v pořadí již druhý recept. Je do jisté míry návodem, jak si zpestřit, nebo chcete-li okořenit, ranní menu, nuž to: "Ivaniny vajíčka s čerstvým tymiánem".

 

Na 1 porci budete potřebovat

 

•    2 až 3 čerstvá vajíčka
•    přibližně jednu malou hrstičku (lístečky) čerstvého tymiánu
•    špetku soli
•    olej
•    dobrou ranní náladu

 

Vajíčka si klepněte do čajového hrnečku. Přidejte špetku soli a vidličkou zašlehejte. Potom přidejte lístečky čerstvého tymiánu a znovu vidličkou zašlehejte. Na sporák (oheň) si položte pánev, do které na dno nalijte stolní olej a nechejte ho zahřát. Do dostatečně rozehřátého oleje vlijte předem připravená vajíčka. Míchejte, dokud vajíčka nezhoustnou dle Vaší chuti. Poté pánev odstavte ze sporáku (ohně) a ještě teplá vajíčka servírujte.

 

Přeji Vám dobrou chuť

 

 

Levné studentské pohoštění

 

Před lety jsem dostala od své kamarádky ze střední tip na to, jak naložit s bramborovými knedlíky z předešlého dne. Recept je sice jednoduchý, ale pokrm ze zbylých knedlíků chutná výtečně. Mnohé mladé hospodyňky mohou tento trik znát od svých babiček nebo maminek, ale i tak si dovolím recept zveřejnit.

 

Budeme potřebovat

 

  • Bramborové knedlíky z předešlého dne
  • Olej
  • Lahev červeného vína nebo bílého vína
  • Dobrou náladu
  • Společnost svých přátel z vysoké

 

Knedlík si nakrájíme na co nejslabší plátky, ale tak, aby se nám plátky zbytečně nedrolily - měli bychom zachovat celistvost plátku. Když máme knedlík rozkrájený, dáme si na plotnu pánvičku, a rozehřejeme v ní olej. Na rozehřátý olej naklademe předem připravené plátky knedlíku. Plátky opékáme z obou stran do zlatova až skoro hněda, čili až budou krásně křupavé. Na talíř si položíme ubrousek, na který poklademe upečené plátky knedlíku. Ubrousek položíme i z vrchu, abychom vytáhli z bramborových plátků co možná nejvíce mastnoty. Pokud se domníváme, že se z plátků mastnota už dostatečně vytáhla, můžeme je servírovat.

 

Takto upečený knedlík je vhodný jako odpolední svačina, nebo malé pohoštění k vínu, pokud očekáváme návštěvu. Hodně do křupava vypečené plátky (hodně tenké) chutnají lépe než bramborové lupínky z obchodu. Jistě, naši přátelé naši snahu ocení, obzvláště nemáme-li mnoho finančních prostředků na financování pohoštění pro své spolužáky z vysoké.

 

Tip: Také jsem od jedné z mých kamarádek získala doporučení, kdy plátky bramborových knedlíků obalíme v trojobale, a smažíme jako řízky.

 

Přeji dobrou chuť 

 

Autor: Ivana Kryllová