Studentský kulturní projekt

75. ročník výstavy exotického ptactva

04.07.2015 13:06

Každoročně se na sklonku prázdnin v druhé polovině srpna koná v Botanické zahradě na Slupi „Výstava exotického ptactva“. Poslední ročník se konal ve dnech 15. 8. 2014 – 31. 8. 2014. V rámci Botanické zahrady na Slupi se již jednalo o 75. ročník. Pořadatelem výstavy je ve spolupráci s Botanickou zahradou na Slupi „Klub přátel exotického ptactva“.

Výstava 2014 se v mnohém nelišila od minulých ročníků, ale jednu novinku mohli návštěvníci výstavy zaznamenat. Na výstavě se představili tři zástupci velkých papoušků a jejich tři příběhy. Svůj příběh vypráví Sára, kakadu bílý (15 let); Harýček, amazoňan modročelý a Josefínka, kakadu žlutočelý (13 let). Sára, Harýček, ale také Josefínka byli na výstavě osobně přítomni. Prostřednictvím pořadatele výstavy formou otevřeného dopisu popisují své (ne)dobré životní zkušenosti, které získali při pobytu s lidmi. Příběhy těchto tří opeřenců má ale šťastný konec. Měli příležitost se návštěvníkům výstavy exotického ptactva představit, ale rovněž upozornit na skutečnost, že rozhodnutí chovat doma papouška si žádá důkladné zvážení. Papoušci se dožívají vysokého věku, a pokud si lidé papouška pořizují, nesmí zapomínat, že se zavázali k dlouhodobé odpovědnosti za svého opeřeného kamaráda. Papoušci jsou velmi společenští, od člověka tedy vyžadují pozornost a jeho stálou společnost. Tuto skutečnost nesmí lidé rovněž opomenout. Po tomto úvodu k výstavě mohli návštěvníci nerušeně shlédnout expozici dalších druhů exotického ptactva, které byli na výstavě zastoupeni.                                        

Návštěvníci mohli obdivovat nespočet jedinců mnoha druhů okrasného ptactva. K nejznámějším druhům papoušků patří ale andulka vlnkovaná (Melopsittacus undulatus), která se na výstavě v Botanické zahradě na Slupi představila v mnoha svých barevných mutacích.

Papoušci na výstavě projevují k návštěvníkům svoji náklonost. Je zřejmé, že tato kulturní akce není pro tyto ptačí zástupce stresem, ale rozptýlením. Někteří jedinci neskrytě požadují na návštěvnících jejich pozornost jako v případě papouška druhu lori mnohobarvý (Trichoglossus haematodus), ale také korela chochalatá (Nymphicus hollandicus).

Na výstavě chovatelé nevystavovali pouze zástupce papoušků, ale také jiné ptactvo chované v zajetí jako například žebřičku pestrou (Taeniopygia guttata), kardinála šedého (Paroaria coronata) nebo holoubka diamantového (Geopelia cuneata).

Výstava má každý rok veliký úspěch. Návštěvníkům se představí malí i velcí papoušci. Děti i dospělí mohou obdivovat pestrobarevnou škálu mutací jednotlivých druhů papoušků například u argopornise fischerova (ve výčtu mutace modrá, tmavě modrá straka, latino, aqua nebo tyrkysová iro).V roce 2014 se již konal 75. ročník výstavy exotického ptactva. Za této dlouhé historie této výstavy mohou obyvatelé hl. m. Prahy v současné době obdivovat nejen krásný šat andulky vlnkované (Melopsittacus undulatus), rosely pestré (Platycercus eximius) nebo papouška kouřového (Polytelis anthopeplus), ale mnoho dalších druhů exotického ptactva.

Stručný výčet vystaveného ptactva

Papoušek zpěvavý
Papoušek mnohobarvý
Bolbul bělolící
Kanár
Leskoptev tříbarvá
Mníšek šedý
Papoušek senegalský
Ara červenoramenný
Rosela adelaidská
Papoušek nádherný
Papoušek kouřový
Holoubek zelenekřídlý
Zvohlík mozambický
Kakariky rudočelý
Holoubek timorský
Papoušek královský
Rosela pestrá
Křepelka čínská
Argopornis fischerův
a mnoho dalších.

Vyhledávání