Studentský kulturní projekt

Hudební koncert, který nás zahřeje v sychravém podzimu

13.09.2017 13:57

Dobrý den, vážení přátelé, v rámci kulturního projektu Kultura v hl. m. Praha, který vznikl během mého studia na Vyšší odborné škole ekonomických studií v Praze, a byl nedílnou součástí absolventské práce, se nadále kultuře věnuji, a je mi potěšením, pokud mohu informovat veřejnost o dění v Hl. m. Praha.

Hudební koncert, který nás zahřeje v sychravém podzimu

Jsem obdivovatelkou díla mistrů vážné hudby, a velice ráda se ve svých volných chvílích zaposlouchám do skladeb od Wolfganga Amadea Mozarta, Antonia Lucia Vivaldiho, Ludwiga van Beethovena, ale rovněž českých hudebních skladatelů jako Bedřicha Smetany nebo Antonína Dvořáka. S trochou lítostí musím podotknout, že současná společnost zapomíná na hudební odkaz starých mistrů, a v popředí zájmu posluchačů, především z mých vrstevníků, jsou spíše současné styly populární hudby. Pravdou ale zůstává, že klasická hudba je schopna oslovit své posluchače i v 21. století, kdy jsou pro ně připraveny během roku řady koncertů. Jedním ze zajímavých hudebních koncertů jistě bude Svatohubertské troubení. Koncert se koná v sobotu 4. listopadu od 14. hodin v Chuchelském háji na Praze 5. Pokud mi čtenáři dovolí, ráda bych k pozvánce připojila svoji hudební reportáž z minulých let.


Letošní léto je minulostí, a vládu převzal podzim plný barev. Podzimní dny se rychle zkracují, a krajinou vládne chladné nevlídné počasí. V tuto dobu hledáme příjemná místa, kde bychom strávili pěkné chvilky s hudbou, která by zahnala naše podzimní chmury.

Koncert v kostele sv. Jana Nepomuckého

V podzimní neděli dne 3. 11. roku 2013 se v barokním kostele sv. Jana Nepomuckého v Chuchelském háji rozezněly lovecké fanfáry. Zazněl zde slavnostní koncert lovecké hudby k poctě sv. Huberta. Přes nepřízeň počasí koncert přilákal mnoho posluchačů především z řad místních obyvatel z obce Slivenec a Velká Chuchle. Pro zpříjemnění sváteční atmosféry si posluchači sebou přinášeli svíčky. Plápolající svíčky vytvořili příjemně hřejivou atmosféru. Místa v lavicích kostela byla plně obsazena. Posluchači, na které nezbyla volná místa k sezení, se do překrásných tónů lesních rohů zaposlouchali ve stoje. Kostelem sv. Jana Nepomuckého zazněly ukázky ze svatohubertské mše, lovecké fanfáry a lovecké signály autorů z devatenáctého století až po současné autory. Hudební skladby byly doprovázeny mluveným slovem. Posluchači byli seznámeni s autory skladeb a s významem jednotlivých loveckých fanfár a signálů. Na koncertu zazněli také zajímavé příběhy související se vznikem hudebních skladeb. V příjemné atmosféře trval koncert hodinu. Pořadatelem již II. ročníku koncertu byly Lesy hl. m. Prahy.

 

Vyhledávání