Studentský kulturní projekt

Sběr informací studentky vyšší odborné školy aneb ohlédnutí za velmi úspěšnou výstavou

21.05.2015 12:43

V rámci zpracování své absolventské práce jsem strávila mnoho času v terénu. Materiál, který jsem nasbírala, by pokryl mnohastostránkovou publikaci, ale student vyšší odborné školy je omezen pouze na stanovený počet stran absolventské práce. Ale! pokud výzkum zahrnul velmi mnoho podstatných dat, která by neměla ležet doma v šuplíku, hledá student příležitost, jak o těchto datech informovat širokou veřejnost. Velmi ráda bych využila prostor portálu Publikuj. cz, a nabídla veřejnosti zajímavá data z výzkumu.

V úvodu výstava seznámila návštěvníky s historií peněž. Nedílnou součástí historie peněž je jejich technologie výroby. Návštěvníci byli seznámeni s technikou, která se při výrobě mincí a bankovek stále používá. Podstatným fragmentem této části expozice byly mince, které se na našem území v českých dějinách razily. Od středověku po současnost. Mezi exponáty které zastupují pozdější epochu platidel, se návštěvníkům představily také československé a české bankovky. Nové technologie a globální svět výpočetní techniky daly prostor pro vznik čipové platební karty, vzniklo tak na trhu prostředí pro bezhotovostní platební styk. Tento technologický přelom byl také prezentován mezi vystavenými exponáty.

Expozice návštěvníkům poskytla také průřez historií vývoje dvou společenských protikladů.  Chudoby a bohatství. Chudoba se stala hnacím motorem řady sociálních bouří. Expozice poskytla návštěvníkům pohled na jednotlivé etapy společenského vývoje. První etapou byla otrokářská společnost. Otrok byl zbožím, které bylo směnitelné za peníze. Zrušení otroctví nepřineslo pro pracující žádná pozitiva. Raný kapitalismus využíval člověka jako pracovního nástroje. Pracující v továrnách pracovali až 16 hodin denně za minimální mzdy. Jak se nový společenský řád vyvíjel, dochází ke světovým krizím, které ochromily hospodářství v mnoha zemích světa. V důsledku krizí stoupá nezaměstnanost, která podněcuje pracující k stávkám. Poslední etapou vývoje společnosti je současný globální svět. Pracující má lepší pracovní podmínky, kratší pracovní dobu, ale rozdíly mezi chudobou a bohatstvím jsou stále vysoké. Výstava také připomněla, chudoba podnítila vznik nadací a charit.

Návštěvník expozice mohl vstoupit do stylizované makety trezoru, kde nalezl nejcennější minci v českých sbírkách, stodukát  Ferdinanda III., největší diamant v českých sbírkách, ale také soupravu Emy Destinové. Při odchodu z trezoru neunikla pozornosti návštěvníka galerie osobností, které jsou prezentovány jako nejúspěšnější podnikatelé historie. Výstava se zmínila např. o britské spisovatelce Joanne Rowlingové, autorce románů o mladém kouzelníkovi Harrym Pottrovi. Dále mezi jmenovanými osobnostmi byl Američan Bill Gates, spoluzakladatel společnosti Microsoft. Výstava také zmínila zakladatele české obuvnické firmy Baťa ve Zlíně nebo rodinu Rothschildovu. Tato část výstavy byla reportáží, jak vypadá druhá strana mince mapující naopak bohatství.

Ve vestibulu bývalé Pražské peněžní a zbožní burzy výstava vyložila historii bankovních a pojišťovacích domů, ale také fungování burzovních trhů. Zároveň ve vestibulu bývalé burzy výstava ukázala svým návštěvníkům klenot českých sbírek vážící 12,47650 kg. Jeho hodnota je vyčíslená zhruba na 10 milionu Kč. Návštěvníkům výstavy se představila zlatá cihla České národní banky. Návštěvníci si mohli cihlu ohmatat a potěžkat. Zlatá cihla byla po celou dobu prohlídky pod bedlivým zrakem pracovníka Národního musea.

Výstava nezapomněla upozornit návštěvníky na problematiku kriminality. Návštěvníkům připomněla zločiny padělatelství, tunelování, loupeže a podvody. Mezi exponáty mohli návštěvníci vidět trezor, zničený kasařem, bankovky poškozené nástražným zařízením proti krádeži.

Výstava Peníze se také věnovala konzumní stránce. Peníze jsou prostředkem směny. Výstava názorně představila, co si lze za peníze pořídit, pokud je lidé mají. Když mají lidé peníze, investují je do luxusního vybavení bytu. Vana se zlatými kohoutky byla a je standardním vybavením bytů boháčů. Výstava nezapomněla připomenout, luxusní zboží není ve své podstatě vždy zbožím luxusním. Například v gastronomii, ústřice jsou v současné době luxusní delikatesou. Dříve byly běžným pokrmem obyvatel přímořských oblastí. Naopak čokoláda byla pochoutkou pouze pro majetné, nyní je čokoláda běžnou cukrovinkou dostupnou pro všechny.

Mezi zboží které lze za peníze směnit je také kultura. Návštěvníci si mohli vyzkoušet interaktivní nahrávací studio nebo si odpočinout v kině. Mezi exponáty byly k vidění fotografie herců obsazených do titulních rolí slavných divadelních her.

Peníze nejsou pouze legálním platebním prostředkem. Návštěvníci se mohli na výstavě seznámit s unikátními výherními automaty z první poloviny 20. století. Sázkové hry fascinovaly lidi odjakživa. Mezi vystavenými exponáty, které se věnovaly sázkám, byly i staré hrací karty nebo hrací stolky.

Výstava si kladla za cíl, návštěvníkovi položit otázku, je možné si za peníze koupit vše. Oddělenou sekcí výstavy Peníze byla expozice věnovaná prostituci, otrokářství či obchodu s lidskými orgány. Tato sekce výstavy nebyla z pochopitelných důvodů zpřístupněna dětem mladších 15 let, a byla monitorována průmyslovou kamerou. Mezi exponáty byl kus tkáně lidského těla. Jednalo se o genitálie ženy nakažené pohlavní nemocí. Expozice se snažila návštěvníky na problém prostituce upozornit. Neméně problematický je současný obchod s otrokářstvím. Exponátem, který dokázal zapůsobit na návštěvníka, byly zoufalé výkřiky lidí přehrávané z reproduktorů. Nebylo nutné vystavovat hmatatelný exponát, zvuková nahrávka zanechala v návštěvnících silný dojem.

Vyhledávání